יש קשיים בהנקה?
ייתכן שמדובר בלשון קשורה שמפריעה בהנקה!
קשיי הנקה עלולים לבוא לידי ביטוי ב:
- כאבים בפטמה של האם המניקה
- פצעים בפטמה
- פטמה היוצאת מפי התינוק כשהיא שטוחה ("פיתה")
- קושי להתחבר לפטמה
- ניתוקים חוזרים ונשנים של התינוק מהשד
- עלייה לא מספקת במשקל
- תינוק שרעב בתום ההנקה
- הנקות ממושכות מאד
כל אלה הם סימנים המחשידים ללשון קשורה שמפריעה בהנקה – לשון קשורה סימפטומטית.
האם כדאי שנתקשר אליך ונקבע תור בהקדם?
אם עדיין לא נפגשתם עם יועצת הנקה טובה דעו שיש מספר גורמים שיכולים להתבטא בקשיי הנקה שחלקם יכולים להפתר בקלות אצל יועצת הנקה טובה.
כדי להמחיש את תפקידה החשוב מאד של יועצת הנקה טובה הנה סיפור אמיתי: לרופאת ילדים, שהניקה שני ילדים בעבר נולד תינוק שלישי. בהנקתו חשה הרופאה בכאב עז בפטמה. כיוון שהייתי בחופשה בחו"ל היא פנתה לרופא ממחלקתי שניתק את הקשר בלשון אך המצב לא השתפר. לכן האם המיואשת פנתה לרופא נוסף שגם הוא ביצע שחרור עמוק יותר של הקשר בלשון. גם זה לא שיפר את היניקה הכואבת במאומה. עם שובי מחו"ל ביקשתי שתיגש ליועצת הנקה למרות שהיא כבר מנוסה בהנקה של שני ילדים בעבר. ביקשתי עזרה מאחת מיועצות הנקה של בית החולים והשארתי את השתיים במשרדי ופניתי לעיסוקי. לאחר רבע שעה שבתי למשרדי ומצאתי שתי נשים מחויכות ומאושרות. מה קרה שאלתי? ובכן, תוך פחות מחמש דקות של הדרכה חלפו הכאבים לחלוטין וכבמטה קסם חל שיפור גם בתפיסה של התינוק את השד וגם בקצב האכילה שלו.
מה מוסר ההשכל של הסיפור האמיתי הזה?
שיש לשלול קודם כל את כל הסיבות לקשיי הנקה בהן מטפלת יועצת הנקה מנוסה. עשו לתינוקכם טובה, ובטרם תקבעו תור לרופא לשחרור קשר בלשון, פנו ליועצת הנקה. רק לאחר יעוץ, באם לא חל שיפור, התקשרו אלי לקבוע תור מוקדם ככל הניתן.
למה הכוונה במוקדם?
ביום-יומיים הראשונים לאחר הלידה התינוק מתרגל ליניקה וכך גם האם. מצבים שנראים על פניו קלאסיים לטיפול ביום או יומיים הראשונים מסתדרים לעיתים ללא כל צורך בשחרור הקשר בלשון. זה כמובן המצב האידיאלי. לעומת זאת, לאחר מכן אם עדיין יש קשיי הנקה מומלץ שלא לדחות. זאת על מנת לשמר את ההנקה, למנוע מסבל וכאב של האימא ולטפל לפני שתבנית היניקה המוגבלת בתנועת הלשון תהפך להרגל שיהיה קשה להשתחרר ממנו.
לסיכום
כאשר יש סימנים המחשידים ללשון קשורה סימפטומטית (כזו הגורמת לבעיות), ולאחר שיועצת הנקה חושבת שהקשר בלשון הוא החשוד העיקרי, מומלץ לטפל מוקדם ככל האפשר.