שתפו את הדף בפייסבוק Share on Facebook

במהלך השנים בהם אני מאבחן ומטפל בלשון קשורה נשאלתי מאות שאלות לגבי האבחנה, הטיפול והמשמעות הקלינית והתפקודית של לשון קשורה. לנוחיותכם אני מצרף את התשובות לשאלות הנפוצות ביותר.

אם אתם מעונינים במידע נוסף או על מנת לקבוע תור במרפאתי ליעוץ, אבחון וטיפול בלשון קשורה התקשרו אלי לטלפון: 0544-48-00-70

מבוטחי מכבי המעוניינים לקבוע תור יכולים לעשות זאת באמצעות מוקד זימון התורים של מכבי. איני מקבל באופן פרטי מבוטחים של קופת חולים מכבי.

מהי לשון קשורה?

לשון קשורה או כפי שהיא נקראת באנגלית Tongue-tie הינה בעיה מולדת בה הרקמה המקשרת בין הלשון לבין רצפת הפה מגבילה את התנועה התקינה של הלשון. כתוצאה מכך מתקצר טווח התנועה של הלשון, ומיומנויות כמו יניקה, עלולות להיפגע.

בלטינית יש המכנים לשון קשורה בשם Ankyloglossia שפירושה "לשון עגונה".

הצורה הקלאסית בה ניתן לראות מיתר המחבר את החלק התחתון של הלשון לרצפת הפה.
לשון קשורה אחורית בה לא נראה המיתר בבירור אך ניתן למשש אותו ואף לשחרר את הלשון במידת הצורך. בישראל יש המכנים מצב זה "לשון קצרה".

לשון קשורה בתינוק בגיל מספר ימים

האם מדובר בתופעה שהתגלתה לאחרונה?

לגמרי לא. מאמרים מלפני למעלה מ 2000 שנה מתארים את התופעה. כבר במאה השמונה עשרה פורסמו מאמרים של רופאים הממליצים לשחרר את הלשון הקשורה על מנת להקל על בעיות בהנקה. ישנו אפילו תיאור של מיילדות שנהגו לחתוך את הלשון הקשורה תוך כדי שהן משתמשות בציפורן שלהן, אצל כל התינוקות שאותם יילדו.

עד כמה שכיחה תופעת הלשון הקשורה?

לשון קשורה יש לכל התינוקות. התופעה של לשון קשורה קלאסית נצפית בערך ב 3-5 מכל מאה תינוקות לאחר הלידה, כאשר בבנים היא מתרחשת יותר מאשר בבנות. העלייה בשכיחות ההנקה בשנים האחרונות והדגש המושם על חשיבותה ההנקה, העלו את בעיית הלשון הקשורה למודעות, וטוב שכך.

איך משפיעה לשון קשורה על ההנקה?

ראשית יש להבין כי תהליך האכילה והבליעה אצל תינוקות שונה מאשר אצל מבוגרים. על מנת לבצע אכילה תקינה ומוצלחת על התינוק להיצמד לעטרה (החלק הכהה המקיף את הפטמה). האכילה מהשד מתחילה על ידי דחיפה קדימה של הלסת התחתונה והוצאה של הלשון. בהמשך, הלשון מתקפלת מעט כלפי מעלה ומבצעת תנועה גלית מהאזור המרוחק של הפטמה כלפי הגרון. ברור כי ללשון תפקיד חשוב בתהליך ההנקה. רק הפרעה משמעותית בתנועה של הלשון תגרום להפרעה תפקודית בתהליך היניקה. סימני הכאב והפצעים בפטמה של האם נובעים מלחץ של החניכיים על הפטמה. לחץ זה הוא תחליף לתנועה התקינה של הלשון על מנת להפיק חלב.

האם נערכו מחקרים בנושא?

עד לאחרונה, לא ניתן היה למצוא מחקר תקף, כזה שבוצע בשיטות מדעיות נכונות, הבודק את השפעת ניתוק הלשון הקשורה על ההנקה. חסר זה גרם לי ולעמיתי לערוך את המחקר הפרוספקטיבי המבוקר הראשון בעולם על ההשפעה המיידית של חיתוך לשון קשורה על הנקה. תוצאות המחקר מעידות על יעילות חלקית בטיפול בקשיי תפיסה של הפטמה ויעילות משמעותית בהפחתה של כאבים שנגרמים לאם בהנקה.

כיצד בוצע המחקר?

על מנת שמחקר הבודק השלכות של טיפול רפואי יחשב טוב, תכננו אותו מראש בקפידה. ידענו שמחקר המסתמך על עדויות עבר אינו מהימן שכן הדיווח אינו מספק. קבוצת הנבדקים, במקרה זה האימהות, נחלקה לקבוצה בה בוצעה הפעולה של ניתוק לשון קשורה, ולקבוצת ביקורת בה לא בוצעה הפעולה. כדי לשמור על מהימנות התוצאות, הקפדנו שהאמהות לא ידעו האם התינוק עבר את הטיפול או לא. אימא שיודעת שתינוקה עבר טיפול תדווח לרוב (בלא כוונה ובאופן בלתי מודע) על שיפור גם אם לא קרה באמת. על מנת לפתור את הקשיים בתכנון מחקר שכזה, חברנו אני, פרופ' שאול דולברג, רופא ילודים ופגים, לד"ר איל בוצר, לאסתר גרוניס יועצת ההנקה המוסמכת IBCLC של בית החולים איכילוב, ולפרופ' פרנסיס מימוני, גם הוא רופא ילודים ופגים. אספנו את קבוצת המחקר והביקורת באופן הבא:

שותפו במחקר תינוקות בריאים שנולדו במועד ואשר אצלם אובחנה לשון קשורה ואשר אימם דיווחה על קשיים בהנקה. קשיים היו מסוג של כאב בפטמה בזמן הנקה, פצעים בפטמה וחוסר יכולת של התינוק לתפוס את הפטמה. בכל תינוק נבדקה רמת הכאב על ידי סרגל כאב סטנדרטי וניתן ציון. לאחר מכן בוצעה הערכה של מידת תפיסת הפטמה באמצעות הערכה סטנדרטית וניתן ציון.

לאחר מכן חולקו התינוקות לשתי קבוצות אקראיות כשבכל קבוצה נפרדה האם מתינוקה פעמיים כך שהאם לא ידעה בדיוק באילו מהפרידות בוצע ההליך של החיתוך:

  1. בקבוצה אחת, ללא נוכחות האם, בוצע ניתוק של הלשון הקשורה. לאחר מכן הוחזר התינוק לאימו ובוצעו שנית ההערכות הסטנדרטיות של כאב ותפיסת הפטמה. לאחר מכן שוב הופרד התינוק מאימו, בוצעה פעולת דמי של ניתוק הלשון ושוב התינוק הוחזר לאימו להערכה סטנדרטית של כאב ותפיסה.
  2. הקבוצה השנייה הופרדה מהאם, בוצעה פעולת דמי והערכה של כאב ותפיסה ואח"כ פעולה של ניתוק הלשון. האמהות כמו גם יועצת ההנקה שערכה את האומדנים לכאב ותפיסה, לא ידעו אם התינוק עבר פעולה של ניתוק או פעולת דמי.

תוצאות המחקר הראו שיפור משמעותי בגם בכאבים בהנקה ושיפור מסויים גם בתפיסה של הפטמה.

כיצד תינוקות עם לשון קשורה אוכלים מבקבוק? וכיצד הם אוכלים מוצקים?

לשון קשורה איננה מפריעה בעת אכילה מבקבוק או אכילת מוצקים.

האם לשון קשורה מפריעה בהגייה של הברות מסוימות?

ישנם ילדים ומבוגרים שאצלם הגייה של אותיות לשוניות כמו "ט" "ד" "ס" "נ" או "ל" עלולה להיות שונה בשל לשון קשורה. ואולם, הללו מהווים מיעוט קטן. רוב הילדים בעלי לשון קשורה אינם מתקשים בהגייה, בין אם משום שלמדו להגות את האותיות נכון ובין אם לאורך הזמן נחלש הקשר בלשון. עם זאת, רובם המכריע של ילדים שאובחנו כתינוקות עם לשון קשורה, מבטאים היטב את המילים ואין שמים לב להבדלים בדיבור שלהם ודיבור של ילדים אחרים. ראוי גם לציין ולהדגיש שאין איחור בדיבור אצל ילדים עם לשון קשורה.

האם יכולות להיות בעיות אחרות פרט להנקה ולהגייה?

מיוחסות ללשון קשורה שלל בעיות רפואיות וחברתיות. אין כעת בספרות הרפואית הוכחה מדעית לבעיות נוספות. מאמרים רבים באינטרנט, גם בעברית, מציינים שלל בעיות הקשורות לכאורה ללשון קשורה. רובם של המאמרים אינם מבוססים על מידע רפואי או מדעי כלשהו.

כיצד אדע אם לתינוק שלי יש לשון קשורה?

במידה שיש בעייה תפקודית כמו קשיי הנקה, כאב בהנקה כדאי להתיעץ עם יועצת הנקה. באם ימצא שההנקה טובה (החזקת התינוק, הגשת הפטמה לפה, החזקת הראש וכדומה) רצוי לשקול שחרור של הלשון.

האם כדאי לשחרר לשון קשורה?

כאשר יש בעיות בהנקה רצוי להתייעץ עם יועצת או מדריכת הנקה. השלב הראשון הינו לוודא כי הלשון הקשורה היא הגורם לקשיים בהנקה, בין אם מדובר בכאב או בתפיסה לא נכונה של השד. לעיתים מזומנות, הדרכה לגבי ההנקה היא כל הדרוש על מנת לפתור את הבעיות האלה. כאשר ההערכה של יועצת ההנקה היא שהגורם לקושי בהנקה הוא הלשון הקשורה ניתן לשקול שחרור של הלשון הקשורה.

כיצד נעשה הטיפול והאם הוא כואב?

ניתן לבצע את שחרור הלשון הקשורה החל מזמן קצר לאחר הלידה, עם האבחנה של קשיים בהנקה, ועד גיל חצי שנה לערך ללא הרדמה כלשהי ועם חוסר נוחות וכאב קלים בלבד.
בתינוקות בחודשים הראשונים הטיפול נעשה במרפאה ללא אלחוש, בעזרת מספריים ונמשך שניות. ניתן ורצוי להניק את התינוק מייד עם תום הפעולה.

האם מייד לאחר שחרור של הלשון הקשורה יהיה שיפור בהנקה?

שיפור בהנקה צפוי אצל בין %70 ל 80% מהתינוקות העוברים את הפעולה. תינוק שזה עתה נולד ועדיין לא סיגל לעצמו הרגלי יניקה, ילמד מהר מאד כי ההנקה קלה יותר לאחר החיתוך. לעומתם תינוקות שכבר יונקים זמן מה, יצטרכו להתרגל לכך שלשונם משוחררת והתהליך עשוי לקחת מספר ימים.
השיפור המיוחל בכאב בשד יכול לקחת מספר ימים – לאחר שיעלמו הפצעים והרגישות.

כמה זמן נמשכת ההחלמה?

ההחלמה היא מיידית שכן תינוקות אינם מראים סימני כאב משמעותיים במהלך הפעולה או לאחריה. יש לשים לב כי אם נצפה כתם לבן מתחת ללשון לאחר מספר שבועות זהו חלק מתהליך הריפוי והסימן יעלם לאחר זמן קצר.

האם שפה עליונה קשורה מפריעה להנקה?

אין מידע רפואי התומך בכך שקשר בין השפה העליונה ללסת העליונה (שפה קשורה) גורם לקשיים בהנקה. לאור זאת, אינני ממליץ לטפל בקשר בשפה העליונה בניסיון לשפר קשיים בהנקה אלא במקרים חריגים במיוחד.
לפרטים נוספים בנושא הטיפול בלשון קשורה ניתן לפנות לפרופ' שאול דולברג בטלפון 0544-48-00-70.